EN -  Begaafdheid/hoogbegaafdheid is een begrip waar nog ontzettend veel misverstanden omtrent bestaan. Zelf hanteer ik een holistische visie op (hoog)begaafdheid.

Dé belangrijkste kenmerken bij (hoog)begaafdheid zijn intensiteit en complexiteit.
Deze intensiteit/complexiteit kan zich op verschillende domeinen manifesteren.

In deze blog kan je uitgebreider lezen wat begaafdheid volgens mijn holistische visie behelst en hoe het zich kenmerkt: https://socialbalance.be/nl/blog/artikel/leven-als-intens-begaafde-man-vrouw

Door het leven gaan als intens begaafde man of vrouw

Begaafde mensen hebben ontzettend waardevolle eigenschappen. Indien deze eigenschappen echter niet voldoende (h)erkend worden, noch door henzelf noch door hun omgeving, kan (hoog)begaafdheid een aantal valkuilen met zich meebrengen. Hieronder lees je er meer over.

Burn-out en bore-out bij hoogbegaafde volwassenen

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op 4 van de hoogbegaafde volwassenen in België te kampen krijgt met een burn-out in zijn of haar carrière. Dat is vijf keer meer dan bij werknemers die niet hoogbegaafd zijn.

Hoogbegaafde volwassenen vinden vaak moeizaam hun weg binnen het bedrijfsleven. Als hoogbegaafde volwassene kan je het gevoel hebben dat je niet past binnen het bedrijfsleven. Verder is de kans groot dat je je als hoogbegaafde onvoldoende begrepen of gewaardeerd voelt op de werkvloer. Of je vindt onvoldoende uitdaging in je werk. Of je durft geen uitdagingen aan te gaan uit angst om te falen. 

Een burn-out of bore-out kunnen hieruit voortvloeien.

Traumastof bij hoogbegaafdheid en trauma Social Balance

Complexe posttraumatische stressstoornis als hoogbegaafde

Wanneer je als hoogbegaafde volwassene bovendien nog kampt met onverwerkt ontwikkelingstrauma (trauma ontstaan in de kindertijd), dan is dat gevoel van onbegrip en van niet-gezien worden extra triggerend. Bij onverwerkt trauma zit je authenticiteit als het ware bedolven onder traumastof. Onverwerkt trauma en hoogbegaafdheid gaan elkaar op die manier versterken. 

Een complexe posttraumatische stressstoornis ligt op de loer. In deze blog vind je meer informatie omtrent c-ptss / complexe posttraumatische stressstoornis.

Wat is een complexe posttraumatische stressstoornis

Gifted trauma 

Wanneer (hoog)begaafde volwassenen erg miskend zijn in hun aard/in hun (hoog)begaafdheid én een uitdagende kindertijd en/of jeugd achter de rug hebben, kan er 'gifted trauma' ontstaan. In deze blog lees je meer over 'gifted trauma'.

Ondernemen als je je herkent in hoogbegaafdheid ~ hoogsensitiviteit ~ intensiteit

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat het ondernemerschap heel waardevol is voor volwassenen die zich herkennen in de kenmerken van hoogbegaafdheid ~ hoogsensitiviteit ~ intensiteit. Wat ik echter voortdurend tegenkom, is dat hoogbegaafde ondernemers die nog onvoldoende in hun kracht staan niet vooruit komen met hun onderneming. Ze hebben téveel plannen, ze missen focus, ze missen daadkracht, ze hebben onvoldoende vertrouwen in eigen kunnen.

Zeker wanneer er nog sprake is van onverwerkt trauma kan ondernemen als hoogbegaafde een grote uitdaging zijn. In deze blog heb ik omschreven wat het betekent om te ondernemen als hoogbegaafde met onverwerkt trauma.

Als je als hoogbegaafde beslist om te gaan ondernemen, is het cruciaal dat je gaat ondernemen op een manier die bij jou past, op een manier die intrinsiek gemotiveerd is, gemotiveerd vanuit jouw diepste kern. Zo is het best mogelijk dat je ervoor kiest om te ondernemen op een manier die minder 'sociaal wenselijk' is.

Voor hoogbegaafde ondernemers heeft de term 'succesvol ondernemen' vaak een andere invulling. Succesvol betekent voor hen iets wezenlijks in de wereld zetten. Iets waar de wereld beter van wordt. Iets dat hun voldoening en waardering oplevert. Geld en aanzien zijn vaak niet hun primaire drijfveren. 

Ondernemen als hoogbegaafde met trauma

Verder is het belangrijk dat jouw ware kern niet meer te diep verstopt ligt onder traumastof.

Workshop 'Het levenswiel als hoogbegaafde ~ intuïtieve ondernemer'

Mocht je de sprong naar het ondernemerschap willen wagen of ben je al gestart en kan je wat hulp gebruiken, dan kan de workshop 'Levenswiel als intuïtieve ondernemer' een optie voor jou zijn. Verdere info omtrent deze workshop vind je door te klikken op deze link.

Rust vinden als hoogbegaafde

Hoogbegaafdheid is een ontzettend waardevolle eigenschap.

En toch hoor ik regelmatig van hoogbegaafden 'was ik maar niet hoogbegaafd' 'ik vind er helemaal niks aan' 'ik leef altijd in onrust' 'mijn gedachten staan nooit stil' 'ik wil niet langer hoogbegaafd zijn'.

Tot rust komen als hoogbegaafde is inderdaad niet eenvoudig. Maar het kan ♥ Stap voor stap. Het begint bij bewustwording: wat is het om hoogbegaafd te zijn? hoe heeft hoogbegaafdheid tot hiertoe mijn leven bepaalt? hoe blijft hoogbegaafdheid mijn leven bepalen?

Een volgende stap is om af te dalen naar hart en buik. Hoogbegaafden hebben sterk de neiging om teveel vanuit hun hoofd te leven. Het is dan ook belangrijk om onze gedachten tot rust te kunnen brengen. Ik ga niet beweren dat gedachten helemaal kunnen stilvallen. Mij is dat in elk geval nog niet gelukt :-) Wat mij intussen wel gelukt is, is om mijn leven ~ mijn dag niet meer te laten beheersen door allerhande gedachten die voorheen non-stop door mijn hoofd spookten.

Wat ik heel sterk merk, is dat wanneer het ons lukt om gedachten te kalmeren, tot rust te brengen, is dat de connectie met hart en buik sterker wordt en dat we meer aanwezig kunnen zijn in het nu.

Rust vinden als hoogbegaafde

Samen onderzoeken hoe we van jouw hoogbegaafdheid jouw kracht kunnen maken

Ik geloof heel sterk in de mogelijkheden, het potentieel en de kracht van hoogbegaafde kinderen, tieners, adolescenten en volwassen. Ik geloof in jou 🍀

Als je graag met mij wil brainstormen over hoogbegaafdheid, als je op zoek bent naar een klankbord, als je tips wil om je gedachten te kalmeren, als je een energetische healing wil ontvangen, ben je welkom.

Graag kijk ik samen met jou wat het meeste resoneert voor jou en wat jij op dit moment nodig hebt. Jij bent het startpunt. 

Verdere info omtrent mijn visie & werkwijze kan je hier vinden

Together we can do this 🍀

 

Werken als hoogbegaafde

Is begeleiding zinvol?

Hoogbegaafdheid kan erg verwarrend zijn. Vaak voelen hoogbegaafden zich anders, onbegrepen, soms zelfs ongewenst. 

Begeleiding kan zinvol zijn wanneer je ervaart dat je vast dreigt te lopen. Dat kan zijn op het vlak van school, werk, ondernemerschap, binnen relaties.

Mensen die ik begeleid, geven vaak aan dat ze bij mij het gevoel krijgen dat ze er niet alleen voor staan, dat er niks mis is met hen. Dat klopt: je staat er niet alleen voor en er is zeker niks mis met jou.
 

Is een IQ-test nodig?

Mijn antwoord is nee. Hoogbegaafdheid wordt heel vaak verward met hoogintelligentie. Het klopt dat hoogbegaafden een bovengemiddeld IQ hebben. Voor mij is dat echter secundair.

Ik richt mij in begeleidingen vooral op het zijnsluik van hoogbegaafdheid. Denk hierbij aan begeleiding bij vragen als:
* hoe kan ik mij meer thuis voelen in deze maatschappij?
* hoe komt het dat niemand mij begrijpt?
* hoe komt het dat ik geen gepaste job vind?
* hoe komt het dat ik niet vooruit kom als ondernemer?
* hoe kan ik meer balans in mijn intensiteit vinden?

Inzicht in de antwoorden op dergelijke vragen vind ik veel belangrijker dan het getal dat je intelligentie weergeeft.

Holistische heling

Gezien ik zelf hoogbegaafd ben én een uitdagende kindertijd en jeugd achter de rug heb, heb ik heel lang vanuit mijn hoofd geleefd. Er was een totale disconnect met mijn gevoelens én met mijn fysieke en energetische lichaam. Vele van mijn cliënten vertonen hetzelfde. 

Om diepgaand te helen, is het cruciaal dat we gaan inzetten op holistische heling. Steeds meer ontdek ik dat diepgaande traumaheling een mix is van heling op deze 5 vlakken: cognitief/mentaal, emotioneel, lichamelijk, energetische en spiritueel. Spirituele inzichten komen overigens meestal gaandeweg, naarmate er meer trauma geheeld is. Licht en duisternis gaan hierin hand in hand.