Traumastof zachtjes oplossen

Trauma betekent niet 'wat er gebeurd is', maar 'wat het met je gedaan heeft'.

Pijnlijke, traumatische ervaringen hebben tot gevolg dat onze authenticiteit, onze ware identiteit onder traumastof komt te liggen. De bekende traumatherapeut Peter Levine heeft het over een bevroren toestand. Gabor Maté noemt het 'a disconnect from the Self'.

Wanneer onze ware aard bedolven ligt onder traumastof

Zelf gebruik ik de metafoor van traumastof: onze ware aard ligt vaak diep verborgen onder traumastof. Traumastof dat is ontstaan door het niet kunnen integreren van wat er gebeurd is (nurture) én door het miskennen van de ongelooflijke kracht die we in onszelf hebben (nature). 

Traumastof zachtjes oplossen - Social Balance - begeleiding bij begaafdheid en traumaheling

Zodra traumastof lichtjes wordt weggeblazen, kan de ware aard vanonder het stof vandaan komen. Traumastof verdwijnt niet vanzelf, zeker niet wanneer het een dikke laag betreft. Een dikke laag traumastof kan ons bevriezen (freeze), ons in opstand doen komen (fight), ons doen wegvluchten (flight) of ons alles doen miskennen (dissociate).

Traumastof lost zachtjes op. In verbinding. Compassievol. Integer. 

Hoewel de meesten onder jullie allicht zo snel mogelijk van traumastof willen verlost zijn, is het erg belangrijk om hier geduld te tonen. Dit gekwetste zelf ligt vaak al hele lange tijd bedolven onder traumastof. Methodes die lijken op een megagrote allesreiniger kunnen het gekwetste Zelf nog dieper kwetsen. Het gekwetste Zelf vertoeft vaak al decennialang in de duisternis. Het heeft tijd nodig om weer zachtjes te wennen aan het licht. 

Zodra het Zelf stilaan zichtbaar wordt, kan je aan een getroffene van trauma stilletjes zeggen: 'Wees je-Zelf. Kijk de toekomst positief tegemoet'. Dan kunnen zo'n woorden omarmd worden.

De meeste mensen die ik begeleid, noemen zichzelf hoogsensitief, empathisch, hoog-intuïtief. Allicht herken je jezelf hierin. De kans is echter groot dat je een aantal kenmerken van begaafdheid vertoont. Vooraleer je nu denkt, mompelt of roept: 'dat ben ik niet', raad ik je aan om deze blog te lezen: https://socialbalance.be/nl/blog/artikel/intensief-denken-leven-voelen-werken-zijn 

Jouw huidige (verslavings)gedrag / jouw gemoedstoestand is een symptoom van onverwerkt trauma 

Ik focus in mijn begeleidingen niet zozeer op je huidige gedrag. Je huidige gedrag is een symptoom/een coping mechanisme van onverwerkt trauma. Allicht overschaduwt traumastof jouw ware Kern, jouw ware Zijn nog en vertoon je daarom ongepast gedrag en/of verslavingsgedrag en worstel je met je huidige gemoedstoestand.

Samen gaan we kijken hoe jij dichter tot jouw ware Kern kan komen. Want geloof me: ongeacht hoeveel traumastof er over jouw ware Kern sluimert, jouw ware Kern is er nog. Zodra deze kern verder aan het licht komt, zal als bij magie jouw 'ongepaste' (verslavings)gedrag oplossen. Wanneer traumasluiers zachtjes oplossen, gebeuren er wonderlijke dingen.

Omarmen van je 'nature' en je 'nurture' ~ transformeren

Vaak vertellen mensen mij pijnlijke gebeurtenissen die ze van tevoren met niemand anders durfden te delen. 

Hetgeen er gebeurd is, noem ik 'nurture': de omstandigheden waarin je bent opgegroeid. Het komt erop aan om deze 'nurture' te kunnen omarmen. Het vertellen van deze omstandigheden, het naar buiten brengen, is een erg waardevolle stap in het omarmingsproces van je 'nurture'

Wanneer iemand alle moed verzamelt om zijn of haar verhaal aan mij te vertellen, zal ik altijd trachten om oordeelloos te luisteren. En om jouw verhaal én jouw gevoelens eromtrent te valideren. Velen onder jullie minimaliseren immers zowel hetgeen er gebeurd is als wat het gebeurde met jouw verdere leven heeft gedaan. Minimaliseren is een vorm van ontkenning. Om verder te helen, is erkenning nodig, omarming.

Waar ik verder in begeleid, is het omarmen van je 'nature': het durven erkennen, doorvoelen van de prachtige persoon die je bent.

Het mooiste dat je kan worden, is jezelf ♥

Onvoorwaardelijke liefde voor je-Zelf. Concreet doe ik dit samen met jou door te kijken welke stukken van je 'nature' nog onvoldoende omarmd zijn. Hier komen we heel vaak terecht bij onmiskende begaafdheid. Niet alleen miskend door je omgeving, maar vooral ook miskend door jezelf. 

Iedereen kan helen van trauma, ook jij. Er is niks mis met jou ♥

Als het voor jou voelt dat je een ruggesteuntje kan gebruiken, als je graag wil kennis maken, ben je welkom voor een gesprek. Ik ondersteun jou graag in het verdere omarmen van jouw nurture en jouw nature. Op dit ogenblik begeleid ik vooral individueel.

Je bent welkom voor een gesprek.

Mijn visie en werkwijze

Verdere informatie via mijn website

Ik nodig je ook graag uit om verder te surfen op mijn website. Het is mijn streven om hierop zoveel mogelijk waardevolle, herkenbare informatie met jou te delen.

Onthou vooral dit: 'Er is niks mis met jou. Je bent een ontzettend waardevol persoon' ♥
Ik herhaal: 'Er is niks mis met jou. Je bent een ontzettend waardevol persoon' ♥

Liefs,
Inge ✨