Een uitdagend pad van vallen en opstaan

Toen ik in mei 2017 Social Balance oprichtte, was het initiële plan om ondernemers te ondersteunen in hun social media strategie. Al snel kwam ik tot de vaststelling dat vele ondernemers er moeite mee hadden om zich zichtbaar te maken op Facebook, op Instagram, via video. Vervolgens besloot ik om ondernemers te gaan coachen op zichtbaarheid.


Ook dat bleek onvoldoende voor de ondernemers die een begeleiding bij mij volgden. Er was een andere laag nodig, een meer diepgaande laag.

 

Als cognitief hoogbegaafde - of hoe je het ook wil noemen - streef ik er telkens naar om het grotere geheel snappen. Ik wilde begrijpen hoe het kwam dat de ondernemers die ik begeleidde weliswaar eventjes vooruit kwamen dankzij coaching, maar niet diepgaand genoeg. Het leek alsof er telkens een terugval kwam. 

Ik besloot om dieper te gaan graven en om te gaan onderzoeken wat de oorzaak was van het gebrek aan zelfvertrouwen, aan zelfinzicht, aan faalangst, aan uitstelgedrag. Hoe kon ik ondernemers beter begeleiden? Hoe kwam het dat coaching niet volstond? Hoe kwam het dat deze ondernemers tijdelijk vooruit kwamen maar telkens weer een terugval kenden?

 

Mijn crash in 2018

In 2018 ben ik een aantal maanden gecrasht. Ik kwam zelf niet meer vooruit. Mijn onderneming kwam volledig stil te vallen.
Ik kwam erachter dat ik nog kampte met onverwerkte traumastukken uit mijn kindertijd. Dit vormde het begin van mijn transformatieproces. 

 

Wat er gebeurt bij traumaverwerking is dat je stilaan tot het besef komt dat je authenticiteit lange tijd verstopt zat onder dik traumastof, verscholen achter een masker. Zo ook bij mij. Ik was de weg kwijt. Hoe wilde ik verder met mijn leven? Wie was ik eigenlijk? Hoe wilde ik Social Balance verder vormgeven?


Opnieuw rechtgeveerd in 2019 ~ begeleiding via Social Balance, Spinning® en Youth Start
 

In 2019 heb ik besloten om een nieuwe koers te varen met Social Balance. Mijn marketingactiviteiten zijn naar de achtergrond geplaatst. Ik concentreer mij nu vooral op het begeleiden van mensen in holistische zin.  

Tot in 2021 was ik eveneens actief als instructrice Spinning® (Indoor Cycling), instructrice Pilates en als freelancer voor de organisatie YouthStart. In het najaar van 2021 heb ik beslist om ook deze activiteiten stop te zetten en om mij volledig te focussen op de core business van Social Balance.


De cliënten waar ik mee werk

Cliënten die bij mij komen voor begeleiding hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken: ze voelen zich onbegrepen in deze maatschappij, ze vertonen kenmerken van (uitzonderlijke) begaafdheid (vaak beseffen ze dat niet) en ze hebben een erg uitdagende levensloop achter de rug, vaak al van kleinsaf.

Opgroeien onder uitdagende omstandigheden gecombineerd met hoogbegaafdheid ~ eigenheid die niet gewaardeerd wordt, leidt meer dan eens tot existentieel trauma. Vele cliënten die bij mij komen, kampen met hun bestaansrecht.

 

De kant-en-klare oplossing

Ik geloof niet in instant toverformules. Verwerking van chronisch en complex trauma is een levenslang proces. Het is een pad van vallen en opstaan. Er is geen 'quick fix'.

 

Traumaheling is absoluut mogelijk

Waar ik wel heel hard in geloof, is dat heling van trauma mogelijk is. Absoluut, hoe chronisch en complex het ook is. Ik sta vaak versteld hoeveel veerkracht mensen bezitten. Ik geloof dan ook sterk in de kracht van zelfheling. We hebben alles in onszelf om ons te helen. Vaak zijn we echter even de weg kwijt. Meer dan eens zitten ons verstand, belemmerende overtuigingen en energetische blokkades ons in de weg.

Pleasure in therapy

Wanneer cliënten tot bij Social Balance komen, streef ik ernaar om hen compassievol te ontvangen, om écht te luisteren. Ik heb gemerkt dat het al erg helend kan zijn voor cliënten indien er iemand is die écht luistert, iemand bij wie ze zich gezien en gehoord voelen. De woorden empathie, compassie, respect, vertrouwen en discretie staan steeds centraal.

Maar ook de woorden humor en licht. Hoe uitdagend het verhaal ook kan zijn, er is altijd ruimte voor licht. De gerenommeerde traumatherapeut Bessel van der Kolk formuleerde het tijdens het congres Traumasporen (14 juni 2019) als volgt: 'We need more pleasure in therapy'. Ik ben het daar helemaal mee eens. Onderstaand vind je een opgewekte foto van ons beiden :-)

 

Bessel van der Kolk en Inge Vandecaetsbeek

 

Somatic Experiencing & ademhalingstechnieken
 

Graag integreer ik - indien gewenst - lichaamsgerichte oefeningen en ademhalingsoefeningen. Peter Levine - de oprichter van Somatic Experiencing - is mijn grote voorbeeld op het vlak van lichaamsgerichte oefeningen. De oefeningen die Peter Levine aanreikt, zijn vaak erg makkelijk. Ik geef graag deze oefeningen mee aan cliënten zodat ze deze thuis kunnen uitvoeren wanneer ze zich eenzaam, angstig of overweldigd voelen. Hetzelfde geldt voor ademhalingsoefeningen. 

 

Shamanic Healing

Sinds 2019 verdiep ik mij in Shamanic Healing. Dat is een helingsvorm die wereldwijd wordt toegepast. De wijsheid van het sjamanisme is eeuwenoud. Ik sta telkens weer vol verwondering wat een transformerende resultaten het kan opleveren indien de aloude wijsheden van het sjamanisme worden gecombineerd met de moderne wetenschap binnen het gebied van heling van complex trauma. 

Autonomie bij de cliënt

Ik beschouw mijn werk als geslaagd zodra het zelfregulerend helingsvermogen van de cliënt weer geactiveerd is. Ik geloof heel sterk in de kracht van ieder van ons. Ik geloof heel sterk in jou 🍀


 

Social Balance - Inge Vandecaetsbeek

Welkom bij Social Balance

Misschien herken je je in een aantal aspecten van wat ik schrijf. Weet dat je niet alleen bent.

Vele mensen op deze planeet zijn uit balans, leven het leven van een ander. Ze weten en voelen niet meer wie ze diep van binnen zijn. Hun authenticiteit is zoek, bedolven onder traumastof, verscholen achter allerhande - vaak maatschappelijk gewenste - maskers.

Leven met een masker op is erg vermoeiend. We kunnen hierdoor totaal uit balans raken, oververmoeid, komen in een burn-out of bore-out terecht, worden psychisch ziek, worden fysiek ziek, begrijpen onszelf niet meer, gaan twijfelen aan ons bestaansrecht.

Het vergt veel moed, durf en doorzettingsvermogen om voor jezelf te kiezen ~ om maskers af te werpen

Na jaren van anderen pleasen, was het ook voor mij geen sinecure om eindelijk voor mezelf te kiezen, om te kiezen voor balans, om een leven te gaan leiden zoals ik dat wilde. Dat lag totaal buiten mijn comfortzone.

Het goede nieuws is dat het gelukt is. Met veel vallen en opstaan weliswaar.
Betekent dit dat het alle dagen rozengeur en maneschijn is? Nee hoor.
Ik heb ook wel eens mindere dagen of momenten. Dat is wat ons menselijk maakt. 

Het mooie is dat ik dit steeds sneller kan keren, maar ook dat ik intussen geleerd heb om pijn en intense emoties te omarmen. Ik voel nu goed aan wat ik nodig heb, kan veel beter grenzen stellen, goed voor mezelf zorgen, durf 'nee' te zeggen, sta opnieuw in contact met mijn lichaam én ik durf mijn talenten authentiek in de wereld te zetten 🌏

Als je graag samen met mij op pad gaat in je verdere transformatieproces nodig ik je uit om eerst mijn website wat door te lezen. Als dat resoneert met jou, kan je mij contacteren om een afspraak vast te leggen voor een gesprek, een healing of een langer traject.

Mailtje om een afspraak vast te leggen