Wat is de beste manier om trauma te helen?

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld: 'wat moet ik doen om mijn trauma te helen?' of 'wat is de beste manier/methode om trauma te helen?'

Wel, ik kan jullie vertellen: er is geen mirakelmethode. Er zijn ongetwijfeld waardevolle technieken/methodes beschikbaar die bijdragen aan de heling van complex trauma, van ontwikkelingstrauma. Heling van ontwikkelingstrauma is echter een én - én verhaal. 

Is het Shamanic Healing?

Sjamanistische healing - incasjamanisme - holistische healing Social Balance

Zelf volg ik sinds september 2019 een opleiding Shamanic Healing. Dit is absoluut een waardevolle opleiding. Oeroude culturen bezitten een ongelooflijke kracht aan wijsheid. Zij zijn in het verleden erg vaak getraumatiseerd en zijn erin geslaagd om manieren te vinden om ermee om te gaan, om overeind te blijven.

Betekent dit nu dat Shamanic Healing 'the only ~ the best way to go' is?

Shamanic Healing is geen quick fix. Ik zal ook niet beweren dat het dé beste manier is om chronisch en complex trauma te helen. Zelf geloof ik er wel heel sterk in, en dan vooral omwille van de sterke verbinding met de natuur, met Moeder Aarde, met de Zon, met onzichtbare compassievolle energieën. Meer informatie omtrent healingen uit het sjamanisme kan je hier lezen: 'Trauma helen op energetisch niveau' of hier: Healingen Social Balance

Ik spreek hierbij uit eigen ervaring. Sinds ik in aanraking ben gekomen met sjamanisme is mijn helingsproces in een stroomversnelling gekomen.

Een healingsvorm die voor iedereen beschikbaar is

Er is verder nog een healingsvorm waar je niet voor gestudeerd hoeft te hebben. Een healingsvorm die voor iedereen beschikbaar is. Een healingsvorm die gratis is. Een healingsvorm die altijd werkt. En dat is: trauma helen in verbindende, diepgaande relaties.

Trauma helen in verbindende relaties - Inge Vandecaetsbeek

Mensen zijn sociale wezens. Een van de eigenschappen van intens begaafde volwassenen is het gegeven: 'ik doe dat wel alleen'. Door traumatische ervaringen is dit vaak nog aangescherpt. Het kan zijn dat we ons geloof in anderen zijn verloren. Dat we zo erg gekwetst zijn dat we anderen niet meer vertrouwen. Dat we tot de conclusie zijn gekomen dat we het maar beter alleen kunnen doen.

Healing in isolement werkt niet

Het kan absoluut waardevol zijn om alone-time te hebben. Zelf heb ik dat ook absoluut nodig omdat alles bij mij extra intens binnenkomt. Dat betekent echter niet dat we ons moeten isoleren. Ongeveer iedereen die bij mij op gesprek komt, zegt hetzelfde: 'ik voel me geïsoleerd', 'niemand begrijpt mij', 'er scheelt iets met mij'. 

Waarom ik steevast antwoord: 'Geloof me, je bent niet alleen', 'Je bent niet de enige die zich zo voelt'. 

Zelf heb ik me ook heel lang een alien op deze planeet gevoeld. Ik dacht dat niemand mij begreep, dat ik alles alleen moest oplossen. Totdat ik mij ging verdiepen in de dynamieken van ontwikkelingstrauma - al dan niet bij intens begaafde volwassenen - en ik steeds vaker tegenkwam: heling ontstaat in verbindende relaties.

Verbindende relaties voor traumaheling - Inge Vandecaetsbeek

Verbindende, liefdevolle relaties zijn ontzettende krachtige katalysatoren voor traumaheling

En het klopt. Ik heb het uitgetest. Ik ben uit mijn isolement gekropen. Heb me weer zoveel mogelijk onder de mensheid gemengd en ben gaan invoelen wat het met me deed om in oprechte, diepgaande verbinding te treden met anderen.

Dat was geen gemakkelijk proces. Ook ik was het vertrouwen in de mensheid voor een stukje kwijtgeraakt. Ik vertrouwde niemand écht. En al helemaal niet meer toen mijn familie het mij kwalijk nam dat ik openlijk over seksueel misbruik had gesproken. 'Shame on you' was de boodschap die ik meekreeg.

Maar ik heb mij erover gezet. Ik hoef mij nergens voor te schamen. Ik ben goed zoals ik ben én ik heb besloten om steeds meer verbindende relaties aan te gaan. 

En ja, het werkt echt. 

Wat voor type relaties zijn dat dan?

Verbindende, diepgaande relaties kunnen in verschillende vormen voorkomen. Partnerrelaties zijn zowat de beste traumatherapie. De meest uitdagende, maar hierdoor ook de meest helende. Voorwaarde hierbij is dat het jullie beiden lukt om verbindend te communiceren, om compassievol met elkaar om te gaan, om voldoende bewust te zijn van jullie eigen ongeheelde pijnstukken.

Een verbindende, helende relatie kan echter ook een relatie zijn met een vriend, vriendin, collega, familielid, … . Eigenlijk met iedereen met wie jij je kan verbinden. Voorwaarde is telkens dat er ruimte is voor kwetsbaarheid, voor verbindende communicatie, voor openheid, voor compassie, voor geduld, voor verantwoordelijkheid nemen van eigen ongepast gedrag door onverwerkte traumastukken.

Trauma-informed zijn is cruciaal

Sinds ik zoveel gestudeerd heb omtrent trauma én sinds ik kan invoelen, wat trauma met mij gedaan heeft, zijn mijn relaties met anderen grondig veranderd. Zodra iemand ongepast reageert, kan ik nu plaatsen waar dat vandaan komt. Waar ik mij vroeger meteen aangevallen voelde, kan ik nu voor mezelf uitmaken: 'is dit gedrag effectief ongepast?' of 'wordt er hier onverwerkte pijn bij mij getriggerd?'

Ik pleit er dan ook hard voor dat er meer bewustwording komt omtrent trauma, dat er steeds meer trauma-informed mensen rondlopen. Trauma heerst overal. De meeste mensen op deze planeet zijn zich hier echter niet van bewust waardoor er ontzettend veel misverstanden en miscommunicatie is. Op school, in de hulpverlening, binnen het bedrijfsleven, in families, binnen het collectief.

Trauma-informed liefdesrelaties

Verbindende liefdesrelatie trauma-informed

Als je zelf voldoende trauma-informed bent en je gaat een relatie aan met een partner, dan heeft zo'n relatie veel meer kans op slagen. Voorwaarde is wel dat de andere ofwel ook trauma-informed is of dat hij/zij ervoor openstaat. Anders werkt het niet. Liefdesrelaties waarbij één van beiden trauma-informed communiceert/acteert en de andere geen wederzijdse inspanning levert, werken niet. Dat kan hertraumatisering veroorzaken door trauma bonding. In deze blog kan je meer lezen over trauma bonding: https://www.socialbalance.be/nl/blog/artikel/trauma-bonding-kan-als-lie…

Anderzijds is het zo dat ik er rotsvast van overtuigd ben dat je samen ongeheelde pijnstukken verder kan verwerken, kan gaan helen. Vroeger werd wel eens gezegd: 'je moet eerst jezelf helemaal liefhebben, vooraleer je een ander volledig kan liefhebben'. 

Dat is nonsens. Wanneer kan je immers bepalen dat je jezelf helemaal liefhebt? Er zit bovendien iets beschuldigends in deze uitspraak: alsof je pas 'relatiewaardig' bent zodra je volledig geheeld bent. Zo werkt dat niet. Jullie kunnen samen helen. Ik zie daar ontzettend mooie voorbeelden van om mij heen. 

Het is uitdagend om samen trauma te helen, maar het kan. Door je kwetsbaar te durven opstellen, door je verhaal te durven delen, door je bewust te zijn van traumadynamieken, door compassie te tonen, door verbindend te communiceren, door geduldig te zijn.

Wat als je bij niemand terecht kan?

Wat ik hierboven schets, is meer dan eens bewezen. Trauma wordt geheeld in verbindende relaties.

Ik weet echter dat er nog velen onder jullie zijn die dit misschien nog niet zo aanvoelen. Misschien denk je nog steeds dat er niemand jou écht begrijpt. Misschien voel je je ontzettend alleen en lukt het jou niet om verbindende relaties aan te gaan. Misschien is jouw energiepeil zo laag dat niet lukt om naar buiten te treden. Dat kan. 

Als je voelt dat je teveel in isolement bent en dat je hier moeilijk uitkomt, mag je mij altijd contacteren voor een verbindend gesprek. Graag luister ik naar jou. Naar jouw verhaal. Je kan me hiervoor bellen of mailen. 

Mocht je graag een energetische healing ontvangen, ben je eveneens welkom.

Verdere info omtrent mijn werkwijze

Together we can do this 🍀