Wat als…

Wat als ik nu eens voor mezelf kies?

Ondernemers of ondernemers in spe stellen mij heel vaak 'Wat als' vragen.  

  • Wat als ik spijt krijg van mijn beslissing?
  • Wat als mijn plan mislukt?
  • Wat als mijn idee niet succesvol wordt?
  • Wat als niemand geïnteresseerd is in mijn aanbod?
  • Wat als ik er niet genoeg energie voor heb?
  • Wat als ik dat niet ga kunnen?

Wat mij betreft, is 'Wat als' een komisch sketchprogramma van op de Vlaamse televisie en geen realityshow.

Met 'Wat als' kan je misschien wel scoren op televisie, maar ik ben nog nooit een ondernemer tegengekomen die succesvol is geworden door deze vraag. Nee, succesvolle ondernemers ondernemen actie.

Wat als je er nu eens op vertrouwt dat alles goed komt?

Makkelijker gezegd dan gedaan? Misschien wel. Ik dacht vroeger ook dat ik absoluut in het bedrijfsleven moest blijven. Ja, wat als ik niet voldoende inkomen zou hebben?

Net zolang totdat ik op mijn 42e oververmoeid geraakte en mezelf de vraag stelde:

Wat als ik nu eens voor mezelf kies?

Wow, die zat. Dat had ik namelijk nog nooit in mijn leven gedaan, voor mezelf kiezen. Ik bleef in die job omdat mijn partner dat de beste keuze vond, omdat ik vond dat ik dat goed kon combineren met de schooluren van de kids, omdat ik het toch wel prestigieus vond om voor zo'n chemieconcern te werken, ...

31 maart 2016 heb ik een van de beste beslissingen uit mijn leven genomen. Ik zei mijn dik betaalde prestigieuze job vaarwel. Bye, bye gouden kooi.

Gedaan met half werk. Niet langer ondernemen in bijberoep, maar er vol voor gaan. 

Is het nu altijd rozengeur en maneschijn? Nee, zeker niet. Ondernemen gaat met ups en downs. Dat is bij mij niet anders dan bij anderen.

Maar wat als ik bij DSM was blijven werken? Dan was ik intussen in een heuse burn-out beland én was ik er nooit toe gekomen om mijn volledige potentieel te benutten.

Kiezen voor jezelf is ALTIJD de beste keuze.

Je kan pas succesvol worden als je eerst voor jezelf kiest. Zodra je in je eigen kracht staat, straal je dat uit en kom je in een natuurlijke flow. Geloof me, het werkt echt zo.

What if I fall, oh darling what if you fly?