Traumastof zachtjes wegblazen

Trauma betekent niet 'wat is er gebeurd', maar 'wat heeft dit met je gedaan'. Pijnlijke, traumatische ervaringen hebben tot gevolg dat onze authenticiteit, onze ware identiteit onder traumastof komt te liggen. De bekende traumatherapeut Peter Levine heeft het over een bevroren toestand. Gabor Maté noemt het 'a disconnect from the Self'. Zelf gebruik ik graag de metafoor van traumastof.

Traumastof wegblazen Inge Vandecaetsbeek ervaringsdeskundige

Zodra traumastof lichtjes wordt weggeblazen, kan de ware aard vanonder het stof vandaan komen. Traumastof verdwijnt niet vanzelf, zeker niet wanneer het een dikke laag betreft. Een dikke laag traumastof bevriest ons.

Om traumastof te verwijderen, is er een zachte, helende aanpak nodig. 

Hoewel de meeste getroffenen zo snel mogelijk van het traumastof willen verlost zijn, is het erg belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan. Methodes die lijken op een megagrote allesreiniger kunnen het gekwetste zelf verblinden. Dit gekwetste zelf ligt vaak al hele lange tijd bedolven onder traumastof. Het heeft tijd nodig om weer zachtjes te wennen aan het licht.

Zodra het zelf stilaan zichtbaar wordt, kan je aan een getroffene van trauma stilletjes zeggen: 'Wees je-zelf. Kijk de toekomst positief tegemoet'. Niet eerder. 

Als het voor jou voelt dat je een ruggesteuntje kan gebruiken, als je graag wil kennis maken met mij, kan je me hiervoor een berichtje sturen.

De meeste mensen die ik begeleid, noemen zichzelf hoogsensitief, empathisch, hoog-intuïtief. Het is me echter opgevallen dat de meesten die bij mij aankloppen voor begeleiding eerder hoogbegaafd zijn. Hooggevoeligheid is vaak een gevolg van onverwerkt trauma. Hoogbegaafdheid gaat echter een stap verder. Dat gaat over het zijnsluik, niet zozeer over je reacties op de omgeving, maar over je Zijn.

Het mooiste dat je kan worden, is jezelf ♥

Vaak vertellen mensen mij pijnlijke gebeurtenissen die ze van tevoren met niemand anders durfden te delen. Ik vermoed dat dit komt omdat ik mezelf kwetsbaar durf op te stellen. Het spreekt voor zich dat ik te allen tijde respectvol, discreet en zorgvuldig zal omgaan met de gedeelde informatie die ik mag ontvangen. 

Iedereen kan helen van trauma, ook jij ♥

Je kan me via deze link een berichtje sturen