Trauma helen in verbinding

De gerenommeerde traumatherapeut Bessel van der Kolk formuleert het zo: 'Traumatized human beings recover in the context of relationships'. In het Nederlands vrij te vertalen als 'Mensen die trauma hebben opgelopen, kunnen herstellen dankzij relaties'.

Bessel is overigens de schrijver van het boek 'Traumasporen - Het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen'. Dit boek is een waar meesterwerk. Het heeft mij ontzettend veel inzichten opgeleverd. Mocht je dit boek graag willen bestellen, kan dit hier: 

'Traumasporen' van Bessel van der Kolk


Ik ben het volledig eens met wat Bessel van der Kolk aanhaalt. Een belangrijke kanttekening hierbij is echter dat de kwaliteit van de relatie cruciaal is. Niet elke relatie is namelijk helend.

Een helende relatie is een relatie in verbinding. Dit kan gaan om een relatie met een ouder, een partner, een kind, een hulpverlener, een collega, een familielid, een vriend, zelfs met een dier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan paardentherapie. 

Dé kernfactor voor een helende relatie is verbinding. Toxische relaties, relaties die onevenwichtig zijn (je geeft meer dan je ontvangt) hebben een averechts effect.

Wanneer je aan het herstellen bent van chronisch trauma is het vaak erg moeilijk om aan te voelen welke relatie effectief helend is en welke niet. Ik nodig je uit om het verschil te voelen tussen onderstaande reacties of uitspraken.

In een helende relatie zijn er uitspraken als deze:
? het spijt me dat jou dit is overkomen
? weet dat je altijd bij mij terecht kan
? ik waardeer het dat je dit durft delen met mij
? dit is ongetwijfeld erg hard voor jou
? als je nood hebt aan een luisterend oor, ben ik er voor jou
? als je zin hebt om samen iets leuks te doen, ben ik er voor jou

In een relatie die niet-helend is, worden vaak dergelijke reacties gegeven:
? het is toch al zo lang geleden
? vanaf nu kijken we alleen nog maar vooruit
? zo erg zal het wel niet geweest zijn
? je moest eens weten wat ik heb meegemaakt
? ik heb dé oplossing voor jou
? je bent wel erg gevoelig
? wees eens wat socialer
? het is beter dat je er niet meer over praat

Voel je het verschil?

Herstellen van chronisch trauma is complex en vraagt tijd. Het heet niet voor niets chronisch, het zit er al lange tijd. Maar het kan, hoe complex en chronisch het ook is ?

Als je graag een gesprek met mij wil inplannen, kan je me hier een berichtje sturen

Together we can do this ?