Trauma bonding kan als liefde voelen

Het kan erg uitdagend zijn om een trauma bond te herkennen, er bewust van te zijn en om eruit te raken. Trauma bonding kan immers als diepe, oprechte, wederkerige liefde aanvoelen. In deze blog geef ik graag meer toelichting en inzichten omtrent het gegeven trauma bonding

Wat is trauma bonding?

Trauma bonding kan ontstaan wanneer één of beide partners kampen met onverwerkt trauma. En dan vooral wanneer het gaat om onverwerkt hechtingstrauma, in het Engels 'attachment trauma' genoemd.

Dit kan gaan om allerhande type relaties. In dit artikel spits ik mij toe op trauma bonding binnen partnerrelaties.

Onderstaande kenmerken komen vaak voor bij een relatie die start in trauma bonding:

🔸 je bent op slag verliefd
🔸 het voelt als 'it is meant to be' vanaf de allereerste minuut
🔸 jullie zijn geobsedeerd door elkaar
🔸 jullie willen altijd samen zijn
🔸 jullie willen constant versmelten met elkaar
🔸 grenzen vervagen 
🔸 jullie gaan al snel over tot het maken van concrete toekomstplannen
🔸 het voelt alsof jullie elkaars twin flame zijn

Als een relatie zo enorm intens start, bestaat er een reële kans dat er ongezond hechtingsgedrag ~ trauma bonding in het spel is. Beide partners kunnen zo wanhopig op zoek zijn naar liefde, erkenning, geborgenheid en genegenheid dat ze helemaal verblind worden. Vaak trekken dergelijke partners elkaar aan op ongeheelde wondes uit hun kindertijd. Die sterke aantrekking is dan eerder herkenning op onbewust - al dan niet disfunctioneel - niveau. Of energetisch: bijvoorbeeld via chakra's die uit balans zijn.

Authentieke liefde groeit - meestal - traag en gestaag.
 

Trauma bonding bij onverwerkt hechtingstrauma

Trauma bonding tussen 'empaths' en 'narcisten'

Als je op Instagram of op Google trauma bonding opzoekt, kom je al snel terecht bij de 'empath' die in een trauma bond terecht komt met de 'narcist'. Het is een gegeven dat mensen die empathisch zijn meer vatbaar zijn voor personen met kenmerken van toxisch narcisme. 

Ervaring en studie leren echter dat trauma bonding ook voorkomt tussen partners die geen toxische kenmerken van narcisme vertonen. Bovendien heeft in mijn visie iedereen bepaalde kenmerken van narcisme in zich, zeker als we ons als kind miskend hebben gevoeld. Door die wanhopige drang naar liefde en erkenning kunnen we een zekere mate van narcisme ontwikkelen. Ik heb een blog geschreven over narcistische kenmerken bij hoogbegaafden. Als jou dat interesseert, kan je deze hier lezen: 'Narcistische trekken bij hoogbegaafden'

Dit gezegd zijnde, kan ik wel iedereen aanraden om alert te zijn op het verschil tussen gezond narcisme en toxisch narcisme. Als het voelt dat je in een relatie bent met iemand die toxisch narcisme vertoont: stop de relatie zo snel als je kan.
 

Trauma bonding op energetisch vlak

Trauma heeft een sterke aantrekkingskracht, ook energetisch. Voor degenen onder jullie die vertrouwd zijn met de Wet van de Aantrekkingskracht, wel deze wet werkt ook voor de aantrekkingskracht van onverwerkt trauma. Je kan elkaar energetisch aantrekken op onverwerkte pijn. Getroffenen van trauma hebben vaak een 'trauma body' ontwikkeld. Trauma bodies kunnen elkaar letterlijk aantrekken.

Het concept van soul mates & twin flames komt vaak voor bij getroffenen van onverwerkt hechtingstrauma - die al dan niet in een spirituele bypass zitten. Als je meer wil weten over spirituele bypassing, soul mates & twin flames, kan ik je deze blog aanbevelen: 'De link tussen soul mates, twin flames en trauma'

Spiritual bypassing - gegronde spiritualiteit - social balance


Trauma bonding bij neurodiverse volwassenen met onverwerkt trauma

Een belangrijk kenmerk bij neurodiversiteit (zoals autisme, ad(h)d, hoogbegaafdheid, borderline) is intensiteit. Wanneer je als neurodivergent persoon in een trauma bond verwikkeld raakt, kan dit erg intens zijn. Het kan letterlijk alle kanten opgaan.

Indien je een zekere mate van trauma geheeld hebt en jouw intuïtie voldoende zuiver is, kan het zo zijn dat jouw intuïtie je aangeeft dat deze relatie niet klopt. Door de intensiteit van jouw karakter, door de zuigkracht van het onverwerkte trauma én/of door de drang om absoluut graag gezien te worden, kan het zijn dat je je intuïtie alsnog negeert en dat je meegaat in de trauma bonding.

Ik heb al voorbeelden gezien - en zelf meegemaakt - van trauma bonding tussen 2 neurodivergente volwassenen. Dat kan extreem intens zijn. Het kan erg uitdagend zijn om hieruit te raken.

Trauma bonding tussen neurodivergente volwassenen kan geïntensifieerd worden door de herkenning en erkenning van het 'zich anders voelen', 'anders denken', 'een andere kijk op de wereld hebben'. Je herkent elkaar als het ware op zielsniveau. Het kan voelen als een soort van thuiskomen.

De vraag is echter: wat voelt er vertrouwd aan? Vaak worden 'liefdevolle gelijkenissen' verward met gelijkaardige ongeheelde traumawondes.

Trauma bonding Social Balance

Betekent trauma bonding dat de relatie geen schijn van kans heeft?

Een relatie die gestart is in een trauma bond kan alsnog gezond worden. Wanneer beide partijen zich ervan bewust zijn dat ze elkaar via trauma bonding hebben aangetrokken én zich er beiden voor willen engageren om hun onverwerkte stukken verder te helen, dan kan zo'n relatie zeker nog slagen.

Ik zeg wel heel bewust: beide partners. Indien slechts één van beide partners voldoende engagement vertoont om onverwerkt trauma te helen, dan heeft zo'n relatie weinig tot geen slagingskans. De kans bestaat dat degene die wel geëngageerd is tot verdere traumaheling over zijn of haar grenzen laat gaan, pleasegedrag gaat vertonen, codependent gedrag gaat vertonen om alsnog de relatie te doen slagen.

Dat is ongezond gedrag.

Welke stappen kan je ondernemen als blijkt dat je in een relatie via trauma bonding zit?

Als je voelt ~ als blijkt dat je in een relatie met trauma bonding zit, is het aangewezen om voor jezelf na te gaan wat nodig is om de trauma bonding te verbreken ~ om de band te zuiveren.

Eerder schreef ik al dat trauma bonding vaak plaats vindt via disfunctionele energetische koorden tussen chakra's. Er zijn verschillende manieren om chakra's te balanceren. Je kan hiervoor bij mezelf terecht of bij een collega chakra ~ energy healer.

Een laagdrempelige manier om chakra's te balanceren, is via geuren. 

In mijn praktijk werk ik met de chakra aroma oliën van het merk Aromafume. Ik verkoop ook zelf de boxen van Aromafume waarin 7 chakra oliën zitten.

Deze kan je rechtstreeks via mij bestellen. Na bestelling & betaling stuur ik de box naar je op.

BESTEL HIER ⬇️ JE CHAKRA BOX

 

 

Verbreken ~ zuiveren van trauma bonding via sessies bij Social Balance

Regelmatig geef ik webinars waarin ik tips & tricks deel voor het verbreken ~ uitzuiveren van trauma bonds. Verder kan je ook bij mij terecht voor persoonlijk trajecten. Individueel, met je partner, in groep. 

Bekijk hier de mogelijkheden voor begeleiding bij Social Balance
 

Narcisme - trauma bonding binnen relaties Social Balance