Mijn persoonlijke levenswiel

Mijn eigen levenswiel.

Het is een tijdje stil geweest op het Social Balance front.

Heel stil. Ik heb mijn onderneming een aantal maanden stilgelegd.
Coachings stopgezet, social media opdrachten stopgezet, geen workshops meer.

Het was nodig.

Een trauma uit mijn kindertijd had de kop opgestoken. In volle hevigheid.

Traumaverwerking Social Balance

Ik liep al maanden te roepen: 
‘2018 is een jaar vol transformatie.’

Zo’n heftige transformatie bij mezelf had ik echter niet zien aankomen.

Onlangs las ik dat herstel van trauma aanvoelt als een wedergeboorte.
In een bepaald opzicht is dat ook zo.
Na herstel ziet de wereld er anders uit.

Bepaald gedrag past niet meer, bepaalde mensen resoneren niet meer, situaties komen in een ander voetlicht te staan.


Het kan zijn dat ook jij momenteel veel onrust ervaart.

Weet dat dit ok is.

De wereld gaat momenteel doorheen een grote transformatieslag.

Steeds meer mensen worden ‘wakker’.
Ze voelen dat bepaalde systemen niet meer werken, dat hun job niet meer bij hen past, dat sommige relaties eerder energie zuigen dan geven, dat hun verleden hen nog parten speelt. Ze zijn op zoek naar hun ware Zelf.

Ik weet dat dit heftig kan zijn en dat het eng kan aanvoelen.
Transformatie is niet bepaald een rustig proces.

Het kan je overvallen.


Hoe komt het dat startende, authentieke ondernemers vaak zo moeizaam vooruit komen?

In 2018 heb ik gedurende een aantal maanden startende ondernemers begeleid. Het viel me op dat vele ondernemers authentiek wilden ondernemen, maar dat het maar niet scheen te lukken. Ik begrijp intussen hoe dat komt: als je een succesvolle, authentieke onderneming wil neerzetten, is het cruciaal dat je authentiek kan zijn, dat er niet meer teveel traumastof in de weg zit.

En daar wringt het schoentje.

In deze maatschappij is het erg moeilijk om volledig authentiek te zijn. Er heerst veel onbewust, onverwerkt trauma. Bovendien hebben mensen vaak meteen een oordeel klaar over anderen, niet zelden uit onzekerheid omtrent hun eigen ware zelf.


Onverwerkt trauma blokkeert de levensenergie

Wanneer er nog té zware issues uit het verleden spelen, is het quasi onmogelijk om in het hier en nu volledig in je kracht te staan, om volledig authentiek te zijn. Onverwerkt trauma blokkeert onze levensenergie. Het leven stroomt niet als er nog teveel onverwerkt trauma heerst. Trauma verhindert ons om volledig in het hier en nu te staan.

De terugblik naar het verleden is onontkomelijk. Trauma laat zich niet wegdrukken. Vroeg of laat steekt het de kop op. In de vorm van fysieke of psychische ziektes of in de vorm van ongezonde coping mechanismes (allerhande verslavingsgedrag, verstoorde eetpatronen, ...)

Het goede nieuws is dat er intussen veel meer kennis voorhanden is omtrent het erkennen, herkennen en verwerken van trauma. Trauma kan verwerkt en geheeld worden,
mits de juiste omkadering.

Wat ik overigens zelf ervaar bij het verwerken en helen van trauma,
 is dat spiritualiteit en wetenschap hand in hand kunnen gaan. Spiritualiteit en wetenschap hoeven niet lijnrecht tegenover elkaar te staan. Albert Einstein wist dat al. Hij was zijn tijd dan ook ver vooruit.

Er is hier echter een grote kanttekening.

Wanneer je je vol gaat storten op spiritualiteit vooraleer je voldoende gegrond bent, vooraleer je jouw persoonlijke trauma voldoende herkent hebt, loop je het risico op
'Spiritual bypassing'.

Spiritual bypassing betekent dat je alle hoop gaat vestigen op spiritualiteit om jouw trauma te helen. Zo werkt het niet. Als je spiritualiteit gaat gebruiken als ontsnappingsmechanisme dan ben je geen trauma aan het helen.

Dit gezegd zijnde, ben ik er wel van overtuigd dat spiritualiteit nuttig en waardevol kan zijn bij traumaheling. Maar dan als hulpbron, niet als ontsnappingsmechanisme. Er is geen licht zonder duisternis. Om trauma te helen, is er geen andere weg dan de duisternis een plek te geven.

Het goede nieuws is dat er steeds meer bewustzijn komt omtrent trauma en omtrent manieren om het te verwerken en te helen. Hoe zwaar het ook is, het is mogelijk om te helen van trauma, misschien niet volledig, maar dat hoeft ook niet.

Littekens hebben ook hun charmes.