Intuïtie bij (hoog)begaafden met complex trauma

Hoogbegaafde volwassenen die kampen met onverwerkt complex trauma ~ met ontwikkelingstrauma voelen zich vaak erg onbegrepen in deze wereld en vinden dikwijls erg moeizaam de geschikte ondersteuning binnen het huidige hulpverleningslandschap.

In deze blog licht ik graag nader toe wat een aantal oorzaken kunnen zijn van het moeizaam vinden van hulp en - nog belangrijker - hoe je je waardevolle eigenschappen van begaafdheid ten positieve kan keren in het vinden van geschikte hulp.

Mogelijke redenen waarom het voor jou als hoogbegaafde met complex trauma uitdagend kan zijn om hulp te vinden binnen het hulpverleningslandschap:

 • de symptomen van complex trauma - wel eens samengevat als c-ptsd (complex posttraumatic stress disorder) staan niet in de DSM. C-ptsd komt vaak voor bij hoogbegaafden die kampen met onverwerkt trauma. Helaas zijn er vele hulpverleners die zweren bij de DSM. Vaak herkennen ze c-ptsd niet omdat ze te krampachtig willen vasthouden aan etiketjes die wel in de DSM vermeld staan. Meer info omtrent c-ptsd kan je hier vinden: 'Herkennen, verwerken en helen van c-ptsd'
 • er is nog weinig bekend omtrent het verwerken en helen van complex trauma
 • er is nog weinig bekend omtrent holistische hulpverlening aan hoogbegaafden
 • er is nog bijna niks bekend omtrent hulpverlening aan hoogbegaafden met complex trauma ~ met ontwikkelingstrauma
 • de kans bestaat dat je een aantal verkeerde diagnoses hebt gekregen (typische DSM-etiketjes). Hierdoor kan je op een dwaalspoor geraken
 • je bent wantrouwig. Je gelooft niet dat er voor jou hulp voorhanden is
 • je denkt dat je het alleen kan oplossen
 • je bevindt je in een financieel verzwakte positie
 • je hebt al eerder ervaren dat jij meer kennis hebt dan de therapeut en gaat de rollen omkeren (wie helpt wie)
 • je bent te verzwakt ~ ontgoocheld ~ gefrustreerd om (opnieuw) een zoektocht naar hulp te starten
 • je bent verzwakt door leegzuigende of toxische relaties
 • je krijgt goedbedoelde 'adviezen' van je omgeving en/of hulpverleners die jou eerder blokkeren dan verder helpen

Innerlijke wijsheid & intuïtie bij hoogbegaafden met complex trauma

Innerlijke wijsheid en intuïtie bij hoogbegaafdheid en complex trauma

 

Alle bovenstaande komt vaak voor bij hoogbegaafden met complex trauma en is valide. Dit gezegd zijnde, wil ik jullie meegeven dat begaafden met complex trauma ook een aantal erg waardevolle troeven met zich meedragen:

 • als hoogbegaafde heb je een ontzettend sterke intuïtie. Bij begaafden met complex trauma zie ik vaak het volgende gebeuren: de intuïtie is ondergesneeuwd, bedolven onder traumastof. Wat ik echter ervaar, is dat zodra er voldoende traumastof is weggeblazen de intuïtie weer naar boven komt. En die intuïtie is ontzettend krachtig
 • zodra een hoogbegaafde wel geschikte hulp vindt voor het helen van complex trauma kunnen er erg waardevolle stappen gezet worden in kortere tijd. Onze intensiteit komt ons hier ten goede. 
 • naast intensiteit en complexiteit is doorzettingsvermogen erg kenmerkend voor hoogbegaafden. Vaak zijn hoogbegaafden degenen die écht diepgaand willen helen, all the way. Door die drive van ons zijn wij vaak degenen die erg diep gaan in ons persoonlijke groeiproces. Uitdagend, erg intens maar met waardevolle bloeiende resultaten als gevolg.
 • als hoogbegaafde hebben we een sterke innerlijke wijsheid. Zodra we kunnen intunen op deze innerlijke wijsheid versnelt ons helingsproces
 • dankzij ons topdown denken, lukt het ons om complex trauma goed in kaart te brengen en op manier van bovenaf onszelf goed in kaart te brengen

Topdown werken kan erg krachtig zijn. Je kan op die manier het traumalandschap in kaart brengen en van daaruit naar beneden werken en keuzes maken voor je verdere herstel- en helingsproces. Jouw hervonden intuïtie en innerlijke wijsheid kunnen je hierbij de weg wijzen.

Persoonlijk ben ik voorstander van een holistische aanpak. Een aanpak die mentale, emotionele, spirituele, energetische en lichamelijke elementen mee in kaart neemt. Een aanpak waarbij de connectie met ons lichaam, onze geest en onze ziel hersteld wordt. 

Tip bij het zoeken naar helende begeleiding

Jouw intuïtie en innerlijke wijsheid kunnen jou de weg wijzen in het maken van keuzes omtrent helende hulpverlening. Hou hierbij goed in het achterhoofd dat niet de techniek/de methodiek leidend is, maar wel degene die de methodiek/de techniek toepast. Of met andere woorden: de relatie met de hulpverlener is erg belangrijk. Deze relatie kan erg helend zijn, maar ook hertraumatiserend. Nogmaals: intunen op je intuïtie is hier de boodschap.

Dit gezegd zijnde, merk ik vaak dat intuïtie en innerlijke wijsheid soms té diep bedolven liggen onder traumastof.

Mocht je het gevoel hebben dat je nog te sterk belemmerd wordt in het volgen van jouw intuïtie, kan je me altijd contacteren voor een gesprek. 
Samen kunnen we ontdekken welke volgende stappen waardevol kunnen zijn in je verdere helingsproces 🍀

Je kan me hier een mailtje sturen