Holistic healing van chronisch & complex trauma

Wat is chronisch & complex trauma?

Chronisch & complex trauma wordt ook wel omschreven als trauma met de 'kleine t'. De tegenhanger is trauma met de 'grote T'. Trauma met de' grote T' is acuut trauma zoals trauma opgelopen in oorlogssituaties, natuurrampen, verliessituaties. In feite trauma dat duidelijk is afgebakend in tijd.

Tot chronisch & complex trauma - trauma met de kleine t - behoort trauma dat is ontstaan door gebeurtenissen in de (erg vroege) kinderjaren, zoals geboortetrauma, ontwikkelingstrauma, seksueel trauma (door herhaaldelijk misbruik op jonge leeftijd), armoedetrauma, ...

Voor het verwerken & helen van trauma met de 'grote T' is de laatste decennia veel onderzoek gebeurd. En dan vooral in de US na de Vietnamoorlog.

Het is pas sinds vrij recent dat er aandacht is gekomen voor chronisch & complex trauma, ook wel vroegkinderlijk trauma genoemd. En wat blijkt, technieken die werden toegepast om acuut trauma (trauma met grote T) te helen, blijken niet/onvoldoende te werken voor chronisch & complex trauma (trauma met kleine t).

Voor mezelf is het een hele zoektocht geweest om erachter te komen hoe ik mijn eigen chronisch & complex trauma kon helen. Gelukkig ben ik erachter gekomen. Graag deel ik dit met jullie.

 

Hoe kan je chronisch & complex trauma helen?

Trauma dat al erg vroeg ontstaan is, is hardnekkig. Het heeft zich opgestapeld. Het heeft ons Authentieke Zelf veranderd. Ik omschrijf dat wel eens als 'er hangt traumastof over het Authentieke Zelf'.

Vaak zitten er dikke lagen traumastof over het Authentieke Zelf. Die krijg je niet zomaar eventjes weggeblazen door een gesprek. Daar is meer voor nodig. Het helen van dit type van trauma vraagt om een holistische aanpak, om een totaalaanpak. Om een aanpak waarbij moderne inzichten gecombineerd worden met traditionele methodes. Om een aanpak in verbinding. In verbinding met anderen, in verbinding met de Natuur.

Holistic Healing Social Balance Inge Vandecaetsbeek
Een aanpak waarbij zowel mentaal, emotioneel, lichamelijk, spiritueel als energetisch gewerkt wordt. Pure gesprekstherapie is dan ook niet voldoende gezien bij traditionele gesprekstherapie meestal hoofdzakelijk wordt gewerkt op mentaal en emotioneel vlak.

Dankzij pioniers als Peter Levine en Bessel van der Kolk is er steeds meer aandacht gekomen voor lichaamsgericht werk. Een hele waardevolle aanvulling. Op die manier wordt ook het lichamelijke aspect meegenomen.

Er zijn echter nog 2 levels die absoluut niet mogen ontbreken en dat zijn het energetische en het spirituele level. Trauma kan letterlijk in ons energieveld hangen. Het kan gaten in ons energieveld veroorzaken.

Wanneer er enkel op mentaal, emotioneel en lichamelijk vlak wordt gewerkt, kan het zijn dat die verstoringen in ons auraveld ons parten blijven spelen. In dergelijke gevallen zijn energetische healingen een mooie aanvulling.


Energetische healingen

In september 2019 ben ik een opleiding Sjamanistic Healing gestart. Binnen het sjamanisme wordt er heel nauw gewerkt met kosmische energieën, met een mooie verbinding tussen hemel en aarde, tussen verschillende dimensies, verbinding tussen mens en natuur. Voor mij voelt dit als de laatste stap in mijn helingsproces.

Een van mijn favoriete healingen is de Sun Healing. Hier vind je meer informatie omtrent deze healing.

Energetische & spirituele healing zijn erg waardevol als aanvulling. Dit type van healingen zal ten volle zijn werk doen als er eveneens werk verricht wordt op mentaal, emotioneel en lichamelijk vlak. Ervaring leert dat het werken met energie vooral mooie resultaten zal opleveren zodra iemand voldoende aanwezig is in zijn of haar lichaam. 

Traumaheling is de weg

Het mooie is echter dat de weg van de traumaheling op zich een heel mooi pad is. 
Het is zo ontzettend mooi om te ervaren hoe het Authentieke Zelf steeds meer zichtbaar wordt zodra traumastof verdwijnt.

Dat is volgens mij ook de reden van ons bestaan: leven vanuit onze ware kern, leven vanuit onze ware authenticiteit. Ten volle leven.

Leven met zo weinig mogelijk traumastof over ons Authentieke Zelf.

Dat wens ik jullie allemaal toe 
🕊️