Er is niks mis met jou

Ben je geboren met een grote mate van intensiteit en complexiteit? Heb je tot hier toe een uitdagend leven achter de rug? Heb je het gevoel dat er iets mis is met jou? Allereerst een geruststelling vooraleer je verder leest: er is niks mis met jou ☀️

Als je het gevoel hebt een 'buitenbeentje' te zijn en je bent op mijn website belandt, is de kans erg reëel dat je in meer of mindere mate begaafd bent. 'Gifted' zoals ze dat in het Engels noemen. Heel waardevol ook al voelt het op dit moment misschien nog niet zo voor jou.

In deze blog heb ik trachten te omschrijven wat begaafdheid en hoogbegaafdheid inhouden: https://socialbalance.be/nl/blog/artikel/leven-als-intens-begaafde-man-vrouw Zoals je kan lezen, zijn dé hoofdkenmerken intensiteit en complexiteit.

Door het leven gaan als intens begaafde man of vrouw

Ik hou niet van labels. De termen 'begaafdheid' en 'hoogbegaafdheid' kunnen echter erkenning, herkenning en gemoedsrust geven. Spiritueel ~ holistisch bekeken, kan je het omschrijven als het behoren tot de zielsfamilie van de 'gifted souls'. 
 

Er is niks mis met jou Social Balance Inge Vandecaetsbeek


De combinatie hoogbegaafdheid & ontwikkelingstrauma

Zowel omtrent (hoog)begaafdheid als omtrent het helingsproces bij ontwikkelingstrauma heerst er in België en Nederland nog veel onbewustheid. Mijn streven is om meer bewustzijn te creëren omtrent mogelijke vormen van trauma, omtrent begaafdheid. En om hoogbegaafde adolescenten of volwassenen te begeleiden in het transformeren van hun ontwikkelingstrauma naar kracht. Als een Wounded Healer.

Een holistische kijk op hoogbegaafdheid

Wanneer ik spreek over (hoog)begaafdheid heb ik het vooral over het zijnsluik van (hoog)begaafdheid, waarbij het gevoel van niet thuis te horen in deze maatschappij vaak het 'Zijn' overschaduwt. Ik hanteer hierin een holistische visie. Deze visie is anders dan de meer academische visie waarbij de klemtoon ligt op intelligentie.

Intensiteit en complexiteit bij begaafdheid

Voor mij zijn de hoofdkenmerken van begaafdheid: intensiteit en complexiteit. Als begaafde beleef je alles intenser. Deze intensiteit kan zich op verschillende vlakken uiten: intellectueel, psychomotorisch, zintuiglijk, emotioneel, creatief, existentieel en spiritueel. De eerste 5 kenmerken zijn gebaseerd op de theorie van Dabrowski. De intensiteit op het vlak van 'existentie' en 'spiritualiteit' heb ik zelf toegevoegd.

Meer inzichten omtrent de 7 intensiteiten van begaafdheid kan je in deze blog vinden: https://socialbalance.be/nl/blog/artikel/leven-als-intens-begaafde-man-vrouw

Intensiteit bij hoogbegaafdheid en trauma Social Balance


Onbegrip

Wanneer jijzelf en/of jouw omgeving zich onvoldoende bewust is van deze eigenschappen, is de kans reëel dat je je vaak onbegrepen voelt in de maatschappij, in je gezin van herkomst, op school, op je werk.

Het is bewezen dat het brein van (hoog)begaafden anders werkt. Niet beter, niet slechter, anders. Dit kan ervoor zorgen dat we vaak verkeerd begrepen worden en hierdoor gefrustreerd raken. Belangrijk is om een manier te vinden die ervoor zorgt dat je niet constant overweldigd wordt door je eigen intensiteit en complexiteit.

De impact van ontwikkelingstrauma

Door onverwerkt ontwikkelingstrauma wordt het gevoel van 'er is iets mis met mij' vaak geïnternaliseerd. Vele mensen die ik begeleid, komen binnen met het gevoel dat er iets 'grondig mis is met hen' terwijl ik al vanaf de eerste minuut aanvoel dat dat absoluut niet zo is. Meestal ligt hun authentieke Zelf verscholen onder traumastof, vaak onder traumastof ontstaan door ontwikkelingstrauma.

Traumastof wegblazen Social Balance Inge Vandecaetsbeek

Als je graag meer wil weten over ontwikkelingstrauma en omtrent mijn eigen proces hierin kan ik je deze blog aanbevelen: https://socialbalance.be/nl/blog/artikel/ontwikkelingstrauma-en-mijn-persoonlijke-proces

Wetenschappelijke onderbouwing

Bij mijn weten zijn er nog geen officiële studies gevoerd omtrent het transformatieproces van ontwikkelingstrauma bij hoogbegaafde volwassenen. Er bestaat ook geen specifieke opleiding voor.

Ik studeer zoveel mogelijk omtrent hoogbegaafdheid, omtrent ontwikkelingstrauma, volg opleidingen die zoveel mogelijk raakvlakken vertonen, analyseer voortdurend mijn eigen proces, het proces van de cliënten die ik begeleid en leg zelf (potentiële) verbanden en geef deze kennis en inzichten door aan anderen.

Mijn eigen proces en het proces van mensen die ik begeleid, zijn de allergrootste leidraad. Ik weet intussen dat er niks mis is met mij. Mijn authenticiteit, mijn authentieke Zelf, komt steeds meer naar boven.

Een ander mens, partner en mama dankzij het omarmen van 'nature' en 'nurture'

Voor mezelf is het een hele opdracht geweest om niet constant overweldigd te worden, om meer balans te vinden in mijn leven. Ik zal niet zeggen dat ik nooit meer overweldigd word. Intensiteit en complexiteit horen nu eenmaal bij wie ik ben. Ik heb intussen echter een weg gevonden om hiermee om te gaan. En ja, de ene dag lukt dat al beter dan de andere. Wat voor mij dé doorslaggevende factor is geweest, is het omarmen van mijn eigen 'nature' en 'nurture'. Het omarmen van mijn hoogbegaafdheid en het omarmen van hetgeen ik heb meegemaakt.

Door deze omarming ben ik niet alleen een veel rijker, authentiek persoon geworden, maar ook een partner die veel meer in verbinding treedt én een veel krachtigere moeder. Je kan jezelf, je (eventuele) partner en je kinderen geen mooier cadeau schenken dan je hoogbegaafde eigenschappen ten volle te omarmen én ongeheeld trauma zo diepgaand mogelijk te verwerken. 

Social Balance

Vanuit een holistisch perspectief staat de naam Social Balance staat voor balans binnen de mensheid. Voor het omarmen van iedereen.

Het is mijn wens dat degenen die 'anders' denken, 'anders' voelen, 'anders' in het leven staan volledig omarmd mogen worden door degenen die ervoor kiezen om 'mainstream' te zijn, om in de pas te lopen. 

Maar ook andersom. Dat het ons 'andersdenkenden', 'andersvoelenden' lukt om de keuzes van de mainstream te aanvaarden en te waarderen.

Op individuele schaal begeleid ik jullie graag om meer balans te krijgen binnen je eigen leven. Dat is het startpunt. Een mooiere wereld begint bij onszelf ?

Begeleiding bij transformatie

Het is mijn missie om mensen zoals jou te begeleiden in de zoektocht naar jouw authentieke Zelf, naar meer balans in je leven, naar balans tussen je vrouwelijke en je mannelijke energie. Hoe uitdagend de combinatie hoogbegaafdheid en ontwikkelingstrauma ook kan zijn, er is altijd hoop. Jij mag er zijn. Jouw authentieke Zelf is er nog. Er is absoluut niks mis met jou ? Je staat aan de vooravond van een diepgaand transformatieproces. Transformatie kan erg onrustig voelen als je er middenin zit, maar tegelijk is het dé manier om meer balans te creëren in je verdere leven.

Er is niks mis met jou - hoogbegaafdheid en complex trauma

Als bovenstaande resoneert met jou en je voelt dat je ondersteuning kan gebruiken, ben je welkom voor begeleiding bij Social Balance.

Verdere info omtrent begeleiding bij Social Balance vind je hier

Together we can do this ☀️