Er is niks mis met jou

Wanneer je (hoog)begaafd bent geboren en je hebt tot hier toe een uitdagend leven achter de rug, dan bestaat de kans dat je het gevoel hebt dat er iets aan jou scheelt, dat er iets mis is met jou. Allereerst een geruststelling vooraleer je verder leest: er is niks mis met jou¬†ūüĆ∑

De combinatie hoogbegaafdheid & ontwikkelingstrauma

Zowel omtrent (hoog)begaafdheid als omtrent het helingsproces bij ontwikkelingstrauma heerst er in Belgi√ę en Nederland nog veel onbewustheid. Mijn streven is om meer bewustzijn te cre√ęren omtrent mogelijke vormen van trauma, omtrent begaafdheid. En om¬†hoogbegaafde adolescenten of volwassenen te begeleiden in het transformeren van hun ontwikkelingstrauma¬†naar kracht. Als een Wounded Healer.

Een holistische kijk op hoogbegaafdheid

Wanneer ik spreek over (hoog)begaafdheid heb ik het vooral over het zijnsluik van (hoog)begaafdheid, waarbij het gevoel van niet thuis te horen in deze maatschappij vaak het 'Zijn' overschaduwt. Ik hanteer hierin een holistische visie. Deze visie is anders dan de meer academische visie waarbij de klemtoon ligt op intelligentie.

Intensiteit en complexiteit bij begaafdheid

Voor mij zijn de hoofdkenmerken van begaafdheid: intensiteit en complexiteit. Als begaafde beleef je alles intenser. Deze intensiteit kan zich op verschillende vlakken uiten: intellectueel, psychomotorisch, zintuiglijk, emotioneel, creatief, existentieel en spiritueel. De eerste 5 kenmerken zijn gebaseerd op de theorie van Dabrowski. De intensiteit op het vlak van 'existentie' en 'spiritualiteit' heb ik zelf toegevoegd.

Meer inzichten omtrent de 7 intensiteiten van begaafdheid kan je in deze blog vinden: https://socialbalance.be/nl/blog/artikel/intensief-denken-leven-voelen-werken-zijn

Wanneer jijzelf en/of jouw omgeving zich onvoldoende bewust is van deze eigenschappen, is de kans re√ęel dat je je vaak onbegrepen voelt in de maatschappij, in je gezin van herkomst, op school, op je werk.

Het is bewezen dat het brein van (hoog)begaafden anders werkt. Niet beter, niet slechter, anders. Dit kan ervoor zorgen dat we vaak verkeerd begrepen worden en hierdoor gefrustreerd raken. Belangrijk is om een manier te vinden die ervoor zorgt dat je niet constant overweldigd wordt door je eigen intensiteit en complexiteit.

Voor mezelf is dat een hele opdracht geweest, om niet constant overweldigd te worden.
 Ik zal niet zeggen dat ik nooit meer overweldigd word. Intensiteit en complexiteit horen nu eenmaal bij wie ik ben. Ik heb intussen echter een weg gevonden om hiermee om te gaan. En ja, de ene dag lukt dat al beter dan de andere. Wat voor mij dé doorslaggevende factor is geweest, is het omarmen van mijn eigen 'nature' en 'nurture'. Het omarmen van mijn hoogbegaafdheid en het omarmen van hetgeen ik heb meegemaakt.

De impact van ontwikkelingstrauma

Door onverwerkt ontwikkelingstrauma wordt het gevoel van 'er is iets mis met mij' vaak ge√Įnternaliseerd. Vele mensen die ik begeleid, komen binnen met het gevoel dat er iets 'grondig mis is met hen' terwijl ik al vanaf de eerste minuut aanvoel dat dat absoluut niet zo is. Meestal ligt hun authentieke Zelf verscholen onder traumastof, vaak onder traumastof ontstaan door ontwikkelingstrauma.

Als je graag meer wil weten over ontwikkelingstrauma en omtrent mijn eigen proces hierin kan ik je deze blog aanbevelen: https://socialbalance.be/nl/blog/artikel/ontwikkelingstrauma-en-mijn-persoonlijke-proces

Wetenschappelijke onderbouwing

Bij mijn weten zijn er nog geen offici√ęle studies gevoerd omtrent het transformatieproces van ontwikkelingstrauma bij hoogbegaafde volwassenen. Er bestaat ook geen specifieke opleiding voor.

Ik studeer¬†zoveel mogelijk omtrent hoogbegaafdheid, omtrent ontwikkelingstrauma, volg opleidingen die zoveel mogelijk raakvlakken vertonen, analyseer voortdurend mijn eigen proces, het proces van de cli√ęnten die ik begeleid en leg zelf (potenti√ęle) verbanden en geef deze kennis en inzichten door aan anderen.

Mijn eigen proces en het proces van mensen die ik begeleid, zijn de allergrootste leidraad. Ik weet intussen dat er niks mis is met mij. Mijn authenticiteit, mijn authentieke Zelf, komt steeds meer naar boven.

Begeleiding bij transformatie

Het is mijn missie om mensen zoals jou te begeleiden in jouw zoektocht naar jouw authentieke Zelf. Hoe uitdagend de combinatie hoogbegaafdheid en ontwikkelingstrauma ook kan zijn, er is altijd hoop. Jij mag er zijn.¬†Jouw authentieke Zelf is er nog. Er is absoluut niks mis met jou¬†ūüĆ∑ Je staat aan de vooravond van een diepgaand transformatieproces.

Er is niks mis met jou - hoogbegaafdheid en complex trauma

Zelfheling versus heling in verbinding

Ik geloof heel sterk in de kracht van zelfheling. Tegelijkertijd merk ik ook steeds vaker hoe krachtig verbinding met gelijkgestemden werkt. Ik weet dat velen onder jullie zich ge√Įsoleerd en miskend voelen. En vaak ook wantrouwig zijn.

Speciaal voor jullie schrijf ik dit: je hoeft hier niet alleen doorheen, je bent een uiterst waardevol persoon en je mag vertrouwen hebben¬†‚ėÄÔłŹ

Als je je herkent in wat schrijf, als je graag verdere inzichten wil, als je op zoek bent naar een klankbord, naar een ontmoeting met een gelijkgestemde, ben je welkom. Begeleiding kan online, face-to-face of via email. Verdere informatie kan je hier vinden: https://socialbalance.be/nl/aanbod/een-gesprek-samen 

Stuur me een mailtje

Als je mij liever verder blijft volgen via deze website, Facebook of Instagram is dat ook prima. Belangrijkste is dat je doet wat goed voelt voor jou op dit ogenblik¬†ūüĆ∑¬†