Emotionele intensiteit bij hoogbegaafde mannen

We leven in spannende tijden. Vele hoogbegaafde mannen en vrouwen die ik begeleid voelen dat de wereld stilaan aan het veranderen is. Hoogbegaafden zijn vaak voorlopers, pioniers.

Pionieren, voorloper zijn, is vaak erg uitdagend. In deze blog wil ik het hebben over dé grootste uitdaging bij hoogbegaafde mannen die een grote mate van emotionele intensiteit vertonen. En dat is: hoe als man omgaan met een sterke emotionele intensiteit in een wereld die nog steeds hardheid, stoerheid van een man verwacht.

Emotionele intensiteit hoort tot één van de 5 'over-excitabilities' zoals gedefinieerd door Dabrowski. Meer achtergrond omtrent deze vorm van intensiteit vind je in mijn blog 'Leven als intens begaafde man of vrouw'. 

Emotionele intensiteit bij hoogbegaafde mannen

De stereotypes zijn anno 2019 nog steeds in volle zwang: een vrouw mag emotioneel zijn, een man niet. Een zeer sterk achterhaald stereotype. Kenmerkend voor een volwassene in balans is dat zowel mannelijke als vrouwelijke energie in balans zijn binnen één persoon. Concreet betekent dit dat vrouwen zowel hun vrouwelijke als hun mannelijke energie omarmen. En dat mannen zowel hun mannelijke als hun vrouwelijke energie omarmen.

Deze quote vond ik op internet: 'What is the most beautiful in virile men is something feminine; what is most beautiful in feminine women is something masculine' – by Susan Sontag

Ik kan het niet beter formuleren dan dat. Om bij het onderwerp van deze blog te blijven: het is magisch wanneer mannen hun vrouwelijke energie, hun emotionaliteit omarmen.

Helaas kom ik vaak intens emotionele mannen tegen die er amper in slagen om hun vrouwelijke energie te omarmen. De maatschappij aanvaardt het niet. Hun ouders/familie aanvaardt het niet. Hun partner kan de schoonheid er niet van erkennen. Ze denken dat ze stoer moeten zijn ten opzichte van hun kinderen. Op het werk tonen ze al helemaal geen emoties. En ga zo maar door.

Zonde, zonde, zonde. Persoonlijk vind ik het zo ontzettend krachtig wanneer een man zijn vrouwelijke energie, zijn emotionele intensiteit durft te omarmen. Wanneer een man het aandurft om wars van trauma, wars van opgelegde verwachtingen, wars van belemmerende overtuigingen zijn volle authenticiteit durft te tonen.

Vaak krijg ik te horen van een intens emotionele man: 'Eindelijk iemand die mij begrijpt.' Schijnbaar ben ik vaak de eerste - en niet zelden enige - persoon in hun leven die hen kan zien in hun ware kracht, in volle omarming van zowel hun mannelijke als hun vrouwelijke energie.

Een bewijs dat er nog veel werk aan de winkel is op dit vlak. Je zal maar als intens emotionele man geboren worden in een maatschappij die verwacht dat je deze mooie eigenheid constant onderdrukt. Verslavingsgedrag en ongepast gedrag zijn vaak het gevolg van deze onderdrukking.

Emotionele intensiteit bij hoogbegaafde mannen

Als je je als intens emotionele man herkent in hetgeen ik schrijf: 'I see you, I feel you, I hear you'. Weet dat jij een ontzettend waardevolle man bent. Jouw leven zal alleen maar rijker en waardevoller worden zodra jij deze mooie, warme vrouwelijke energie durft te omarmen. Het is dé weg naar balans, naar eenheid. Een man is pas heel zodra hij ook zijn vrouwelijke energie weet te omarmen.

Graag geef ik nog een boekentip mee omtrent dit thema, met name 'To be a man - Vind je ware mannelijke kracht' van Robert Augustus Masters. Dit boek omschrijft het thema en geeft een aantal handvaten en tips mee. Het is overigens eveneens een leestip voor vrouwen.

Als je als intens emotionele man graag jouw hart wil luchten, als je graag handvaten meekrijgt, als je graag verdere inzichten wil verwerven, ben je welkom bij mij voor een professioneel gesprek. 

Je vindt hier meer inzichten omtrent mijn visie en werkwijze.

Verdere info omtrent mijn werkwijze