Do not underestimate the power of a 'different' brain

Kennen jullie onderstaand symbool? Het symbool van infinity in de kleuren van de regenboog?

Neurodiversity Social Balance
Het is het symbool van neurodiversity ~ van neurodivergency. Met neurodiversiteit wordt aangegeven dat het brein anders werkt. Hieronder vallen de 'diagnoses' ADHD, ASS, Asperger, autisme, PDD-NOS, dyslexie, dyscalculie, dyspraxie, hoogbegaafdheid. Soms worden ook OCD (dwangmatig gedrag) en linkshandigheid hieronder gerekend.

Met name degenen die in onze Westerse maatschappij vaak bestempeld worden als 'anders', 'raar', 'een beetje gek', 'abnormaal'.

De vraag die we ons kunnen stellen, is 'wat is abnormaal?' Volgens mij gaan de neurodivergents in de toekomst in de meerderheid zijn. Ons brein is namelijk evolutionair gezien constant in ontwikkeling. 

Je ziet dit al heel sterk bij de kinderen en de jongeren. Zij denken 'anders'. Ze willen zich steeds minder conformeren aan de ratrace van de Westerse maatschappij. Zij voelen dat er iets niet klopt. 

Bij deze dan ook een warme oproep om te stoppen met het overdiagnosticeren van kinderen. 

In plaats daarvan stel ik voor dat we naar hen luisteren, dat we openstaan voor hun manier van denken, van voelen, van zijn. 

Wij kunnen ontzettend veel van hen leren. Zij zijn degenen die we nodig hebben. Degenen die anders denken, degenen die vooruitstrevend denken, degenen die out-of-the-box durven denken, degenen met the coloured minds, degenen die durven rebeleren, degenen die ervoor kiezen om voor stilte te gaan in plaats van constante overprikkeling.

Zij hebben onze steun nodig. Zij hebben ons vertrouwen nodig zodat ze kunnen uitgroeien tot de volwassenen die effectief geloven dat ze alles in zich hebben om de wereld te veranderen.

'Never underestimate the power of another differently wired brain'