Een empathische en validerende aanpak

Wanneer we in ons leven traumatische ervaringen hebben meegemaakt, kan ons dat blijven achtervolgen indien onze pijn en verdriet niet gezien worden. We kunnen ons miskend, onbegrepen, depressief, vermoeid, zinloos voelen.

Validatie is in mijn optiek een cruciale factor bij begeleiding van trauma. Validatie van ervaringen én validatie van gevoelens. Validatie is het tegenovergestelde van: 'Had je niet beter zo gereageerd?' of 'Zo erg was het toch niet?' of 'Ben je zeker dat het zo gegaan is?' Als een ervaring als traumatisch wordt ervaren door de getroffene, dan was de ervaring niet ok, ongeacht wat anderen daarvan vinden of hoe het bedoeld was. 

Verder is ruimschoots bewezen dat empathie een krachtige helende factor is in begeleidingsgesprekken. 

Lichaam & geest verbonden

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Wanneer we lichamelijk niet goed functioneren, liggen er vaak onderliggende onverwerkte emoties aan de grondslag. Wanneer we ons mentaal niet goed voelen, gaat ons lichaam op termijn tegensputteren. 'Mens sana in corpore sano' zoals de Romeinse dichter Iuvenalis zo treffend schreef.

Bovendien ben ik een grote voorstander van het werk van Peter Levine. Peter Levine heeft een aantal waardevolle boeken omtrent trauma geschreven én is de grondlegger van Somatic Experiencing. Dit is een lichaamsgerichte therapie. Peter Levine is ervan overtuigd dat traumatische ervaringen worden vastgehouden in ons lichaam. Ze blokkeren als het ware de stroom van levensenergie. In het najaar van 2019 start ik een opleiding als Somatic Experiencing Practitioner.
 

Bewustwording via Compassionate Inquiry

Verwerking en heling van trauma begint bij bewustwording. Ik start meestal met zachtjes te exploreren wat er gebeurd is. Sommige cliënten hebben er behoefte aan om hun hele levensverhaal te vertellen, anderen beperken zich liever tot de grote lijnen. Beiden zijn ok. Waar ik telkens voor waak, is dat je je niet opnieuw verliest in het verleden, zodat je in het hier en nu kan blijven.

Een volgende stap is exploreren wat deze traumatische ervaringen met je gedaan hebben. Ik maak hierbij gebruik van 'Compassionate Inquiry' van Gabor Maté. 'Compassionate Inquiry' is een manier om dankzij gerichte vragen tot de kern van het trauma te komen. Zoals de naam het zegt, staat compassion hierin centraal. Het gaat vaak om confronterende vragen. Door de zachte, compassievolle aanwezigheid van de begeleider wordt er echter te allen tijde voor gezorgd dat er geen hertraumatisering plaatsvindt.
 

Een aanpak op maat ~ heling in verbinding

Net zoals ieder mens uniek is, is iedere begeleiding uniek. De ene persoon wil liever in groep werken, de andere individueel. Zelf ben ik grote voorstander van heling in verbinding. Verbinding is een onmiskenbare meerwaarde bij het helen van trauma. 


Veiligheid, discretie en respect

Wanneer we ons als kind miskend hebben gevoeld, ongehoord, ongezien, voelen we ons als volwassene vaak erg onveilig. De factor veiligheid is dan ook erg belangrijk bij begeleidingen. Zelf streef ik ernaar dat mensen zich zo veilig mogelijk voelen wanneer ze pijnlijke, traumatische ervaringen delen. Discretie, respect en vertrouwen zijn basisvoorwaarden, ook als er in groep ervaringen gedeeld worden.
 

Als je nog vragen hebt of een gesprek wil inplannen, kan je me hier mailen


Begeleiding bij psychisch trauma bij Social Balance

Ik werk als ervaringsdeskundige. In deze blog kan je lezen wat dat betekent.

De tijdsduur van een traject is persoonsgebonden. Ieder persoon is uniek, iedere begeleiding is uniek. Wat prijs betreft, tracht ik om het evenwicht te vinden tussen een prijs die betaalbaar is en eerlijk is. Wanneer het tarief voor een individueel gesprek te hoog ligt voor jou, kunnen we samen kijken naar een oplossing. 

Onderstaand vind je de mogelijkheden qua begeleiding.

Face-to-face gesprek
Duur: 1u 
Tarief: €50

Duur: 1,5u
Tarief: €70

Gesprek via Skype
Duur: 1u 
Tarief: €50

Begeleiding via email
Wanneer je een begeleiding volgt, ben ik per email beschikbaar voor jou gedurende de duur van de begeleiding.
Voor dit mailverkeer reken ik geen meerprijs.

Verdiepende individuele workshop
Soms is het nuttig om een bepaald thema verder uit te diepen tijdens een langere sessie.
Duur: 3u tot 4u   
Prijs: in overleg, afhankelijk van je persoonlijke situatie

Workshops in groep
Regelmatig organiseer ik workshops of infosessies in groep. Een sessie in groep heeft als voordeel dat het financieel voordeliger is én dat je je kan verbinden met de groepsdynamiek. De planning van deze workshops worden onderaan deze pagina weergeven. In de loop van 2019 worden er weer nieuwe groepsworkshops en infosessies ingepland.

Together we can do this ♥

 

Workshops ~ infosessies

Voor dit aanbod zijn er momenteel geen inschrijvingen beschikbaar