Verbindende en helende begeleiding

Ik werk als ervaringsdeskundige, als 'Wounded Healer'. Mensen die mij komen voor begeleiding hebben meestal nood aan een verbindend gesprek, aan een luisterend oor, aan validatie van hun omstreden gevoelens van onbehagen en onbegrip. Aan iemand die luistert/meevoelt zonder te oordelen. Aan iemand die inzichten deelt. Aan iemand die haar eigen verhaal openlijk durft te delen. 

Psycho-educatie omtrent de dynamieken van chronisch & complex trauma en hoogbegaafdheid 

Mijn hoogbegaafde brein heeft er nood aan om dynamieken te begrijpen vanuit het grotere geheel. Om die reden blijf ik mij constant verdiepen in hoogbegaafdheid en complex trauma. Ik verslind zowat elk boek omtrent trauma, volg congressen, opleidingen. Ik noem mezelf wel eens de wandelende trauma-encyclopedie :-) 

De meeste mensen die bij mij komen, zijn net als mij (hoog)begaafd. Wanneer je je hierin herkent, kan je net als ik behoefde hebben aan verklaringen vanuit het grotere geheel. En behoefte aan een allesomvattende, holistische aanpak.

Tijdens een gesprek kan ik jou inzichten aanreiken. Ik merk erg vaak dat bewustwording omtrent traumadynamieken, omtrent het begrip (hoog)begaafdheid een ontzettend krachtige catalysator is voor verdere traumaheling en voor het nemen van toekomstige beslissingen.

Stuur me een mailtje

Een empathische en validerende aanpak

Wanneer we in ons leven traumatische ervaringen hebben meegemaakt, kan ons dat blijven achtervolgen indien onze pijn en ons verdriet niet gezien werd en misschien nog steeds niet gezien wordt. Als gevolg hiervan kunnen we ons miskend, onbegrepen, depressief, vermoeid, zinloos voelen.

Validatie is in mijn optiek een cruciale factor bij begeleiding van trauma. Validatie van ervaringen én validatie van gevoelens. Validatie is het tegenovergestelde van: 'Had je niet beter zo gereageerd?' of 'Zo erg was het toch niet?' of 'Ben je zeker dat het zo gegaan is?' Als een ervaring als traumatisch wordt ervaren door de getroffene, dan was de ervaring niet ok, ongeacht wat anderen daarvan vinden of hoe het bedoeld was. 

Verder is ruimschoots bewezen dat empathie een krachtige helende factor is in begeleidingsgesprekken. Empathie is een gave die bij mij aangeboren is en allicht nog versterkt is door hetgeen ik zelf heb meegemaakt. Een combinatie van nature (aard, aanleg) en nurture (omgevingsfactoren, hetgeen ik zelf heb meegemaakt).

Lichaam & geest verbonden

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Wanneer we lichamelijk niet goed functioneren, liggen er vaak onderliggende onverwerkte emoties aan de grondslag. Wanneer we ons mentaal niet goed voelen, gaat ons lichaam op termijn tegensputteren. 'Mens sana in corpore sano' zoals de Romeinse dichter Iuvenalis zo treffend schreef.
 

Samen ontdekken of je (hoog)begaafd bent

Mensen die ik begeleid hebben 1 gemeenschappelijk kenmerk: ze onderschatten zichzelf enorm. Ze hebben niet in de gaten hoeveel potentieel er in hen schuilt. Meestal heb ik vrij snel in de gaten of iemand (hoog)begaafd is. Wanneer ik het topic aankaart, krijg ik vaak te horen: 'ik ben absoluut niet hoogbegaafd' of 'ik weet niet zeker of ik hoogbegaafd ben' of 'ik twijfel of ik hoogbegaafd ben'.

Dat is typisch. Vooral wanneer hoogbegaafde volwassenen een uitdagende opvoeding en/of schoolcarrière hebben gehad, onderschatten ze zichzelf mateloos. Ze hebben er geen idee van hoeveel kwaliteiten ze in zich dragen. Ze zijn er ontzettend huiverig voor om zichzelf (hoog)begaafd te noemen. Om die reden heb ik (hoog)begaafdheid gereframed naar 'intens en complex'. In deze blog kan je meer lezen omtrent de intensiteit bij (hoog)begaafde volwassenen: https://socialbalance.be/nl/blog/artikel/intensief-denken-leven-voelen-werken-zijn

Jouw hoogbegaafde aard omarmen en transformeren

Wanneer we samen ontdekken dat je hoogbegaafd bent, kijk ik graag samen met jou hoe je dit inzicht kan transformeren naar kracht. Ik merk steeds weer opnieuw dat erkennen, herkennen én het volledige omarmen van de waardevolle karaktereigenschappen van hoogbegaafdheid, zo ontzettend helend is. Het voelt als een soort van thuiskomen bij jezelf. 

Als je graag een gesprek inplant, kan je me hiervoor mailen .

Stuur me een mailtje


Een aanpak op maat ~ heling in verbinding

Net zoals ieder mens uniek is, is iedere begeleiding uniek. De ene persoon wil liever in groep werken, de andere individueel. Zelf ben ik grote voorstander van heling in verbinding. Verbinding is een onmiskenbare meerwaarde bij het helen van trauma. 


Veiligheid, discretie en respect

Wanneer we ons als kind miskend hebben gevoeld, ongehoord, ongezien, voelen we ons als volwassene vaak erg onveilig. De factor veiligheid is dan ook erg belangrijk bij begeleidingen. Zelf streef ik ernaar dat mensen zich zo veilig mogelijk voelen wanneer ze een gesprek met mij aangaan. Discretie, respect, compassie en vertrouwen zijn basisvoorwaarden, ook als er in groep ervaringen gedeeld worden.
 

Als je nog vragen hebt of een gesprek wil inplannen, kan je me hier mailen
 

Onderstaande feedback krijg ik regelmatig:

* eindelijk iemand die mij begrijpt
* ik dacht dat ik de enige was die zich zo voelde
* ik kan niet geloven dat er een verklaring is voor hoe ik mij voel
* er is toch niks mis met mij
* ik voel mij gehoord door jou
* waarom heeft niemand mij dit ooit eerder verteld?

En de allermooiste:
'Het leven is toch de moeite waard'


Begeleiding bij Social Balance

De begeleiding die ik bied is het best te omschrijven als een mix van coaching, mentoring en therapie.

Het is geen typische therapievorm. Therapie vertrekt vanuit het verleden. Ik heb zelf veel kennis omtrent traumadynamieken uit de kindertijd. Wanneer ik het nodig vind om bepaalde inzichten hieromtrent met jou te delen, zal ik dat dan ook doen. Ik kijk echter liever naar het nu en naar hoe we het verleden kunnen transformeren naar een stralende toekomst ☀️

Doorverwijzing naar therapie

Wanneer ik aanvoel dat bepaalde dynamieken uit het verleden specifieke aandacht vragen, zal ik jou dat aangeven en kunnen we samen kijken of bijkomende therapie aanbevolen is.

Is het aanbevolen dat ik nog aanvullende begeleiding volg?

Ik hoor traditioneel opgeleide hulpverleners wel eens melden dat een cliënt best enkel en alleen hulpverlening bij een en dezelfde persoon volgt. Dat is een visie die ik niet onderschrijf.

Zeker bij hoogbegaafden is een totaal-aanpak, een holistische aanpak waardevol. Bij een holistische, totaal-aanpak mag alles er zijn. Elke hulpbron die de hoogbegaafde steun biedt, mag er zijn. In welke vorm dan ook.

Wat ik wel aanbeveel, is om bij verdere hulp rekening te houden met de factor (hoog)begaafdheid. Therapie volgen als (hoog)begaafde verloopt op een andere manier. Ik kan je hierin wegwijs maken.

Tarieven

Wat prijs betreft, tracht ik om het evenwicht te vinden tussen een prijs die betaalbaar is voor jou en leefbaar voor mezelf. 

Onderstaand vind je de mogelijkheden en prijzen qua begeleiding.
Deze tarieven gaan in vanaf 1 september 2019.

Standaard tarief voor een individueel gesprek (online of face-to-face)
Tarief: €80/uur
Voor elk bijkomen half uur, wordt er €40 gerekend. 

Locatie van een face-to-face gesprek
Ik streef ernaar om gesprekken in een gemoedelijke sfeer te laten plaatsvinden. Dit kan in een rustige coachingsruimte, bij mijn of jouw thuis (binnen een straal van 30 km) maar ook een wandeling in de natuur is mogelijk. De natuur brengt rust. Wandelen zorgt voor beweging. Dankzij de combinatie van beweging en Moeder Natuur kan energie vlotter stromen.

Begeleiding via email
Een aantal van jullie schrijven liever/makkelijker dan dat ze spreken. Zelf ben ik ook iemand die graag schrijft. Om beide redenen heb ik begeleiding via email in het leven geroepen.

Het tarief voor 1 maand begeleiding via email bedraagt €100/maand. Er zit geen beperking op het aantal emails. Mijn streven is om telkens binnen 48u te beantwoorden. Begeleiding via email is per maand opzegbaar.

Verdiepende individuele workshop
Soms is het nuttig om een bepaald thema verder uit te diepen tijdens een langere sessie. 
Duur: 3u tot 4u   
Prijs: in overleg, gaande van €195 tot €295, afhankelijk van je persoonlijke situatie en van de hulpvraag

Workshops in groep - infosessies
Regelmatig organiseer ik workshops of infosessies in groep. Een sessie in groep heeft als voordeel dat het financieel voordeliger is én dat je je kan verbinden met de groepsdynamiek. De planning van deze workshops worden onderaan deze pagina weergeven. In de loop van het najaar van 2019 worden er weer nieuwe groepsworkshops en/of infosessies ingepland.

Aangepaste tarieven
Ik hanteer aangepaste tarieven voor (hoog)begaafde jongeren en volwassenen die zich in een moeilijke financiële situatie bevinden. We bespreken samen van tevoren wat haalbaar is, zowel voor jou als voor mezelf.

Together we can do this ♥

Stuur me gerust een mailtje